LightBlog

  Bulut ERP Veri Güvenliği: Bulut vs Bulut Şirket İçi ERP Sistemleri Şirket içi bir ERP çözümüne bakarak başlayalım. Bir işletmenin ERP sist...

Verileriniz Neden Bir Bulut ERP Sisteminde Daha Güvende?

 

bulut ERP neden daha güvenilir
Bulut ERP

Veri Güvenliği: Bulut vs Bulut Şirket İçi ERP Sistemleri

Şirket içi bir ERP çözümüne bakarak başlayalım. Bir işletmenin ERP sisteminin üzerinde çalıştığı donanımı fiziksel olarak satın almasını, bakımını yapmasını ve kendi tesisinde depolamasını gerektirir. Teknolojinin depolanması ve gerekli işletim sistemi ve veri tabanı yükseltmelerinin yönetilmesi ve güvenlik/erişim risklerinin azaltılması için gereken BT personelinin işe alınması, önemli ön ödemeli ve yinelenen maliyetlere gider. Bazı işletmeler için şirket içi bir ERP sistemi, BT ekipleri sürekli olarak sistemi güvenli tutmaya ve aralıksız ve giderek daha karmaşık hale gelen siber saldırıların bir adım önünde olmaya çalıştığından çok büyük bir strese neden olur.

Buna karşılık, bulut tabanlı ERP çözümleri , işletmelerin bakım ve güvenlik endişelerini ERP satıcısına bırakmalarına olanak tanır. Satıcı, sunucuların bakımını kendi veri merkezlerinde yapar, otomatik yazılım güncellemeleri sağlar, donanımı gerektiği gibi yükseltir ve sistemde depolanan tüm verilerin günümüzün en yeni siber saldırılarına ve en usta bilgisayar korsanlarına karşı güvende olmasını sağlar. Bir bulut ERP sistemi ile işletmeler, bu hizmetleri kapsayan bir abonelik ücreti öder ve bu da şirket içi ERP çözümleriyle ilişkili önemli başlangıç ​​maliyetlerini ortadan kaldırır.

Bulut ERP'nin Güvenlik Yetenekleri

Bir bulut ERP çözümü, kimlik doğrulamadan veri girişine, verilerin iletilmesinden veritabanında korunmasına kadar uçtan uca bulut veri güvenliği sağlar. Örneğin, bulut ERP çözümleri, küresel ağlarına giren verileri otomatik olarak şifreleyen Amazon Web Services (AWS) gibi güvenli platformlarda barındırılır. Ayrıca müşterilere endüstri düzenlemelerine (ör. PCI DSS, HIPPA ve GDPR) uymak için gereken süreçleri ve kontrolleri kurma araçları da sağlar.

Bulut tabanlı çözümler ayrıca, sürekli izleme, sık test etme ve otomatik ve düzenli yedeklemeler gibi denenmiş ve doğrulanmış yöntemleri kullanarak güvenlik tehditlerini tespit etmek ve anında ele almak için tasarlanmıştır. Güvenlik açıkları ve zayıflıklar ortaya çıkarsa, ERP satıcısı bunları bulmaktan ve düzeltmekten sorumludur. Satıcı için, bir işletmenin verilerini koruyamamak, büyük parasal ödemelere, önemli itibar kaybına veya her ikisine birden neden olur. Bu nedenle, kullanıcılarının verilerinin güvenli ve korunmasını sağlamak satıcıların çıkarınadır.

İşletmeler Kendi Verilerini Korumaya Nasıl Yardımcı Olabilir?

Bir şirket bulut ERP çözümünü uygulamaya koyduğunda , rakipsiz güvenliğe doğru ilk ve en büyük adımı atmış olur. Bununla birlikte, bir bulut ERP çözümü tarafından sağlanan birçok bulut veri güvenliği özelliği ve işleviyle bile, işletmeler kendi verilerini korumada rol oynayabilir ve oynamalıdır.

Örneğin, şirketler, çalışan izinlerini yönetmelerine yardımcı olan yerleşik bir erişim yönetim sistemine ve protokollere sahip olmalıdır. ERP sistemine yeni kullanıcılar eklendikçe, işletme bu yeni kullanıcılar için doğru izinleri ayarlamalı, onları uygun veri görgü kuralları konusunda kapsamlı bir şekilde eğitmeli ve onlara siber tehditleri tanımayı öğretmelidir. Çalışanlar iş değiştirdiğinde, ihtiyaç duydukları verileri almaları ve iş alanlarının dışındaki verileri görmemeleri için onlara hemen yeni bir rol atanmalıdır. Çalışanlar şirketten ayrıldığında ise ERP sistemine erişim izinleri derhal iptal edilmelidir.

Parolalar, hesaplara güvenli bir şekilde erişmenin en yaygın yolu olmaya devam ediyor, ancak parolalar aynı zamanda zaman içinde güvenliğin en zayıf tek noktası haline geldi. Saldırganlar, şifreleri her zamankinden çok daha hızlı kırmanın yeni yollarını geliştirdiler. Uzun, karmaşık parolalar kullanılsa bile, tek bir kimlik doğrulama yöntemine güvenmek yeterli değildir. Parola yanlış yönetilebilir ve ardından özel bir siber saldırı yoluyla çalınabilir veya tahmin edilebilir.

Çok faktörlü kimlik doğrulamanın (MFA) kullanılması hesap güvenliğini artırır. Microsoft'a göre , şirket veya kişisel hesaplar için yalnızca MFA'nın etkinleştirilmesiyle hesapların tehlikeye atıldığı siber saldırıların %99,9'u önlenebilir. Kurumsal bir bakış açısından, MFA bir kuruluştaki tüm hesaplar için uygulanabilir ve uygulanmalıdır.

İşletmeler, şirket içi değerlendirmelerin ötesinde, Forrester'ın 2022 için öngördüğü gibi, "Güvenlik olaylarının yüzde altmışının üçüncü taraflarla ilgili sorunlardan kaynaklanacağını" da unutmamalıdır. Veri ihlalleri, bir şirketin iş operasyonlarını yönetmek ve bulut ERP sisteminin işlevselliğini genişletmek için kullandığı üçüncü taraf uygulamalardan kaynaklanabilir. Ya da şirketin tedarik zincirindeki farklı bağlantılardan, yani işletmenin özel bilgileri paylaşmak zorunda kaldığı bağlantılardan gelebilirler.

Ne yazık ki, tüm gelen ve giden veriler bulut ERP sisteminin iş mantığından geçse de, ERP satıcılarının kendileri tüm bu üçüncü taraf entegrasyonları veya tedarik zinciri bağlantılarını kontrol etmez. İşletmeler, uygulamalarının güvenliğini düzenli olarak gözden geçirmeli ve bilgileri tedarik zincirleriyle dikkatli bir şekilde paylaşmak için protokoller oluşturmalıdır.

0 yorum: