Erp Nedir?
Kurumsal kaynak planlama (Enterprise Resource Planning), muhasebe ve insan kaynakları gibi iş süreçlerini tamamlamak için gereken tüm kaynakları, bilgileri ve etkinlikleri koordine etmek için tasarlanmış bir bilgi projesidir.Kurumsal kaynak planlama'sı, hepsi birleşik bir veritabanında imalat fonksiyonları, tedarik yönetimi, finans, işletme, insan kaynakları ve müşteri ilişkileri yönetimi gibi çeşitli operasyonel fonksiyonları yöneten çoğu sistem eylemini destekler. Kurumsal Kaynak Planlama, paylaşılan bir veri tabanına (Ana Veriler) ve özel bir yazılım tasarımına dayanır. Yazılımlı veri tabanı, işletme departmanlarının faaliyet döneminde bilgi depolamasına ve almasına olanak tanır.
Yazılım tasarımı, işletme yönetiminin gerekli modelleri seçmesine, düzenlemesine ve performansı iyileştirmek için yeni modeller eklemesine izin verir. İdeal olarak, veriler farklı iş süreçleri arasında bütünleştirilir. Uygulamada, her biri tek bir veri tabanında ayrı veri depoları çalıştıran bir dizi farklı uygulama içerebilir.
![]() |
ERP Nedir |
ERP nasıl işler?
Bir şirketin yönetiminin çok çeşitli yönlerini kapsadığı için, bir ERP yazılım sistemi, sektördeki en büyük ve en karmaşık yazılım ürünlerinin bazılarına dayanmaktadır.Bir şirkette bu tür sistemleri uygularken, geleneksel metodoloji bir grup analist, programcı ve kullanıcıyı dahil etmek için kullanılır. Bu, en azından İnternet'in gelişmesine kadar kullanılan şema idi. Bu, danışmanların güncellenmiş ve standartlaştırılmış ERP uygulama verilerini profesyonel yardım almadan kurması için şirket bilgisayarlarına erişebilmelerini sağlar.
Bu tür projeler, özellikle ulus ötesi şirketler için büyük şirketler için çok pahalı olabilir. Bununla birlikte, ERP uygulamasında uzmanlaşmış olan şirketler, bu süreçleri düzene sokabilir ve görevi altı aydan kısa bir sürede katı bir pilot testle tamamlayabilirler.
ERP sistemi uygulanırken, şirketler genellikle kurumsal kaynak planlama'sı veya teknoloji danışmanlarının tedarikçisinin yardımını ararlar.
Kurumsal kaynak planlama danışmanlığı iki türden, iş danışmanlığı ve teknik danışmanlıktan oluşmaktadır.
İş danışmanlığı, şirketin mevcut iş süreçlerini inceler ve ERP sistemlerinin, kurumların ihtiyaçları için belirli yönlerinin özelleştirilmesini içeren ERP sistemi süreçleriyle olan yazışmasını değerlendirir.
Teknik danışmanlık genellikle programlamayı içerir. Çoğu ERP firması, ERP yazılımlarını müşterilerin işlerinin ihtiyaçları için değiştirmenize izin verir.
Bir ERP yazılımının piyasada önemsizleştirildiği ve herkesin bunu yapabileceği düşünülür, ancak öyle değildir. Bir ERP programı doğru bir şekilde uygulanması için aşağıdaki temel hususlar gereklidir:
Gelişimi azaltan veya ortadan kaldıran özel bir ERP sistemine sahip olmak; Teknik ekiplerin her bir sektörün sorunlarını anlamaları ve bir implantasyon dizisini tanımlamaları, her bir sektör tarafından kurulan bir metodoloji üzerinde çalışılması; Önemli bir proje yönetimi korumak için gereklidir.
Bir ERP programı paketinin özelleştirilmesi çok pahalı ve karmaşık olabilir, çünkü birçok paket kişiselleştirme için tasarlanmamıştır, bu nedenle birçok işletme, sektördeki en iyi uygulamaları izleyerek ERP sistemlerini uygular. Bazı ERP paketleri raporlarında ve raporlarında çok geneldir; bu unsurların kişiselleştirilmesi her uygulamada yapılmalıdır. Bazı durumlarda, doğrudan ERP ile etkileşimde bulunmak üzere üçüncü taraflarca üretilen raporlar üretim paketlerini satın almanın daha mantıklı olduğunu akılda tutmak önemlidir.
Günümüzde, çok sayıda ERP sistemi bir Web arayüzüne sahiptir. Bu tür bir arayüzün avantajı, bir istemci uygulamasının kurulumunu gerektirmemesidir. İnternet bağlantınız (veya şirketinizin yerel ağı gibi) olsada, web tabanlı ERP programı'na tipik bir web tarayıcısı üzerinden erişebilirsiniz.
ERP Sistemi Avantajları
Bir ERP sistemine sahip olmayan bir şirket, ihtiyaçlarına bağlı olarak, özelleştirilemeyen ve işletmeniz için optimize edilmeyen çok sayıda kapalı yazılım uygulaması bulabilir. Ürünü geliştirmek için mühendislik tasarımı: kabulden tam memnuniyete kadar müşteri takibi, malzeme makbuzlarının bağımlılıklarının karmaşık yönetimi, gerçek dünyada yapılandırılmış ürünler, mühendislik ve revizyondaki değişiklikler ve iyileştirme vb.Bir ERP programı'na sahip olmanın avantajı, tüm bunların ve daha fazlasının entegre olmasıdır. Bir ürün olarak değişiklik mühendislik detaylarında yapılır ve şimdi nasıl yapılacağıdır.
Verilerin etkinliği, bir önceki versiyondan yeniye değiştiğinde kontrol için kullanılabilir; her iki üründe de veriler, etkinliğe doğru yönlendirilir ve bazıları da bunun askıya alınmasına gider. Değişikliğin bir kısmı, sürüm numarasını (barkod) tanımlayan etiketi içerebilir.
Bilgisayarların güvenliği, örgütü, sanayi casusluğu ve zimmete para geçirme gibi iç suçlar gibi dış suçlara karşı korumak için ERP yazılımına dahil edilmiştir. Veri senaryosundaki bir tahrifat, gıda ürünlerine zehir koymak veya başka sabotaj gibi materyallerin alınmasını değiştiren terörizm içerebilir. Kurumsal kaynak planlama, güvenliği kötüye kullanımı önlemeye yardımcı olur. Pazarlama ve satış kavramları vardır (CRM veya tüketici ile idari ilişkiyi kapsayanlar, arka uçlar (tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak için şirketin iç işi) kalite kontrolünü içeren, sorunların çözülmediğinden emin olmak için nihai ürünlerde, tedarik zinciri (tedarikçiler ve altyapı ile etkileşim), tüm bunlar ERP ile bütünleştirilebilir, ancak bazı sistemler tüm bunları birleştiren bir bütünleşme olmadan daha az anlaşılabilirlik ve etkinlik alanına sahiptir. Üretimi yönetmek daha karmaşık hale gelir.
ERP sisteminin Dezavantajları
ERP ile şirketlerin sahip olduğu sorunların birçoğu, uygulama ve test değişiklikleri de dahil olmak üzere, yönetiminden sorumlu personelin sürekli eğitimine yönelik yetersiz yatırımdan kaynaklanıyor, verilerin nasıl elde edildiğini etkileyen kurumsal politikaların eksikliği. ERP nedir ve nasıl güncel kalıyor? ERP sistemi sınırlamaları ve engelleri şunları içerir:- Başarı, eğitim ve sistemin nasıl düzgün bir şekilde işleyeceği dahil olmak üzere işgücünün beceri ve deneyimine bağlıdır.Pek çok şirket eğitimi azaltarak maliyetleri azaltır, bu nedenle küçük işletme sahiplerinin daha az beceri sahibi olmaları, bu da sistemin yönetiminin onu yönetmek için eğitilmemiş personel tarafından çalıştırıldığı anlamına gelir.
- Personel değişimi: şirketler, iş yapan şirketin ERP sistemini yönetmek için eğitilmemiş yöneticileri çalıştırabilir ve sistemle senkronize olmayan iş uygulamalarında değişiklikler önerebilir.
- Kurulumu çok pahalıdır.
- Paket satıcıları, şirketin kurumsal kaynak planlama'sının veya karlarının büyüklüğü ile ilgili olmayan yıllık lisanslarının yenilenmesi için para alabilirler.
- Teknik destek personeli bazen kurumsal yapıdan uygunsuz çağrıları yanıtlar.
- Kurumsal kaynak planlama'sı, çok katı sistemler olarak görülmekte, belirli iş akışlarına uyum sağlamakta zorlanmakta ve bazı şirketlerin iş süreçleri, bu noktanın başarısızlığın ana nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir.
- Sistemlerin kullanımı zor olabilir.
- Sistemler "darboğaz" sorunlarından mustarip olabilir: bölümlerden birinde veya çalışanlardan birinde verimsizlik diğer katılımcıları etkileyebilir.
- Tümleşik bağlantıların çoğu, etkili bir şekilde çalışmak için diğer uygulamalarda doğruluk gerektirir.Bir şirket minimum standartlara ulaşabilir ve bir süre sonra "kirli veriler" (yanlış veya doğrulanmamış veriler) bazı uygulamaların güvenilirliğini azaltacaktır.
- Sistem kurulduktan sonra, değişikliklerin maliyeti çok yüksektir (esnekliği ve kontrol stratejilerini azaltır).
- Şirketin birliğinin kötü imajı, muhasebesinde, çalışanlarının ahlaki ve sorumluluk alanlarında sorunlara neden olabilir.
- Departmanlar arasındaki dahili bilgilerin paylaşılmasındaki direnç, yazılımın verimliliğini azaltabilir.
- Bazı ortakların yasal sistemleriyle sık uyum sorunları yaratabilir.
- Sistemler, tüketicinin gerçek ihtiyaçlarına göre aşırı mühendislik sahibi olabilir.
![]() |
En iyi ERP firmaları |
Erp Yazılımının Geleceği
ERP, kullanıcılarına geniş kapsamlı işlevsel kapsama alanı sunar. Ancak bu teklifin zenginlikleri belirli sınırlara karşı hızla yükseliyor:- Hiçbir yazılım, tüm işlemlere veya faaliyetlere mükemmel bir şekilde uyduğunu iddia edemez. Temel işlerinden bir zaman sonra, ERP'ler belirli işlevleri sunmaya çabalarlar (onlara daha karmaşık ve hatta ortalama davranmak hariç). Niş özellikleri kapsayan yazılım rekabetçi kalır.
- İşleme ve verinin teknik entegrasyonu yönetilebilir bir karmaşıklık seviyesine ulaşmaktır (genellikle ön koşul, esas talep ve gerekli düzeltmeler olmak üzere bir dizi işlevi etkileyebilecek bir düzeltme). Bu paketlerin çoğu şu anda bu düzeltmelerin yönetimine adanmış bir modüle sahiptir (modülleri yöneten modül).
- Pazar ve mevzuat gereksinimleri sürekli yenilenmekte ve başlıca paket satıcıları CRM, risk yönetimi, geliştirme gibi yeni gerekli özellikleri entegre etmek veya güncellemek için sürekli çaba göstermelidir.
- Şirketlerin BT çözümleri açısından ihtiyaçları önemli ölçüde gelişmiştir: artan iş birliği (dahili ve aynı zamanda ortaklarla birlikte), tüm iş kollarını etkileyen artan emiryalizasyon, çalışanların taşınmaları, ekonomik kısıtlamalar, yasal ve düzenleyici ortam her zamankinden daha sıkı ... Paralel Şirketlerin şimdiye kadar kullandıkları ERP'ler gibi yönetim araçları bazen kısıtlayıcı ve bu yeni bağlam için uygun değildir ve bunların evrimi kaçınılmazdır.
- Yayıncıların yazılım paketlerini, ortak platformlar (“çoklu kiracılar”) üzerinden İnternet üzerinden erişilebilir olmaları, yüksek lisans yoluyla değil, kullanıcı sayısına göre aylık olarak faturalandırılmasını gerektiren, bulut bilişimin geliştirilmesi. İlk yıl ve tekrarlayan aylık maliyet (yayıncılara göre %15-20).
Değerlendirme
Sonuç olarak ERP sisteminin dezavantajlı olması programdan değil şirketin yönetiminden kaynaklanır. Bir şirketin stratejik planlaması bağlamında, bir ERP çözümünün piyasaya sürülmesinin şirket için bir rekabet avantajı oluşturup oluşturmadığı konusunda bir değerlendirme yapılmalıdır. Günümüzde, büyük şirketler için, artık pek çok sanayi şirketi bir tane kullanması nedeniyle rekabet avantajı değildir. Sonuç olarak, bir ERP sisteminin kullanımının bir hijyen faktörü olarak kabul edilmesi daha olasıdır, i. h. Sistem rekabetten daha iyi değil, ama şirketiniz onsuz daha kötü olacaktır.Şirket süreçleri yazılım ile uyumlu hale getirilirse ERP yazılımının başarılı sonuç vereceğini görebilirsiniz, diğer yandan mevcut iş süreçleri yazılıma entegre edilebilir. Yazılımın kendisi katma değeri getirmez, fakat sorumlu ve tedbirli bir şekilde ele alır.
En İyi ERP Firmaları
Bu liste fiyat-performans oranına büyük şirketler tarafından tercih edilme durumuna ve müşteri memnuniyetine göre hazırlanmıştır.1-NetSuite
![]() |
Oracle Netsuite |
2-Abas ERP
![]() |
Abas ERP |
3-SAP Business One
![]() |
SAP Business One |
4-LOGO
![]() |
LOGO |
5- Microsoft Dynamics
![]() |
Microsoft Dynamics |
6- Uyumsoft
![]() |
Uyumsoft |
7- Sage Business Cloud Enterprise Management
![]() |
SAGE |
Her çaptaki işletme Finansal çözüm dışındaki iş çözümlerine ihtiyaç duyabilir. Bir işletme, start-up veya kurum görev dağılımını ve süreçleri planlayabilmek için Kanban sistemine ihtiyaç duyar. "Kanban Nedir" tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Yorum yaparak yada iletişim sayfamıza göz atarak bize soru sorabilirsiniz.
Merhaba, bir sorum olacaktı. Açık kaynaklı ERP alıp kendi çalışanlarımıza göre düzenlemek bize daha olumlu mu olur? Ve bununla ilgili bir yazı gelir mi?
YanıtlaSilBu sizin için daha masraflı olacaktır. Eğer işletmeniz yüksek çaplı ise tabiki size kalmış ama küçük çaplı işletmeler için Bulut ERP öneririm. Bulut ERP ile ilgili bir yazımız var ileride açık kaynaklı ERP ile ilgili de yazı yayınlayabiliriz.
SilÇok tanım yapan olmuş internette ama hepsi uzatmaya çalışmış. Gerektiği gibi bir açıklama.
YanıtlaSilİşte bu yoruma katılıyorum. Sade ve anlaşılır bir dille anlaşılır şekilde anlatmış kral. Teşekkürler
SilGüzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu yazıyı %100 özgün ancak hepsini kendim yazdım diyemem. İlk içeriğim bu olduğu için hazırlamak için günlerce uğraştım. Bakalım Google ne zaman farkedecek😀
SilMerbaba siteniz erp firmaları. Bence her firma için farklı sayfalar oluşturun. Yorumla kullananlar değerlendirsin. Şimdi olmasada ilerleyen sürecte yapabileceğiniz birşey.
YanıtlaSilBu şuanki süreç için zor firmaların bizimle iletişime geçmesi lazım.
Sil