LightBlog

Malzeme yönetiminde ERP Bir ERP yazılımı , yıllar içerisinde bir üretim işinde farklı işlevler ve departmanların ele alınmasında son der...

Malzeme Yönetiminde ERP'nin Rolü

Malzeme kontrolü için ERP programı gerekli mi?
Malzeme yönetiminde ERP
Bir ERP yazılımı, yıllar içerisinde bir üretim işinde farklı işlevler ve departmanların ele alınmasında son derece faydalı ve etkili bir araç olduğunu kanıtlamıştır. Bu tür işletmelerin büyüklüklerine bakılmaksızın, süreçlerini yönetmek, faaliyetlerini kolaylaştırmak ve karlılıklarını artırmak için bir ERP sistemi kullanmaktadır. Bir ERP yazılımı, onlara gerçek zamanlı doğru verilere erişmelerini sağlar ve onlara atölyede çalışanların etkinliğini izlemelerine yardımcı olur, böylece çok fazla ve zamanında kararlar verebilir, şirket çıktısını artırabilir ve aynı zamanda kuruluşun daha verimli olmasını sağlayabilir.

Bir ERP yazılımı, herhangi bir imalat zinciri tedarik zinciri yönetiminin bir başka hayati alanıyla da ilgilenir. Hammaddelerin akışını, kullanımdaki envanteri veya nihai ürünü tüketim noktasından menşe noktasına kadar denetler ve yönetir. Sorunsuz bir tedarik zinciri, bir üretim işinin can damarıdır ve doğal olarak, tedarik zincirindeki herhangi bir engel, işi olumsuz etkileyebilir. Örneğin, ya tükenen ya da zamanında doldurulmayan hammaddelerin mevcudiyeti, üretim sürecini engelleyebilir. Bu, tedarik zincirinin bir alt parçası olan malzeme yönetiminin önem kazandığı yerdir.

Malzeme yönetimi nedir?

Bir imalat işinin sorunsuz çalışması için, malların üretimi için gerekli olan kesintisiz bir malzeme akışı veya hammadde, bileşen, parça vb. sağlamak. Günümüzün arzının çoğu zaman aştığı iş senaryosunda, malzemelerin verimli üretim operasyonlarına olan önemi, her zamankinden daha fazla artmaktadır. Her iş, bol miktarda hammaddeye ihtiyaç duyar ve bu nedenle, uzun vadeli gerekliliklerin yanı sıra, hemen yanı sıra yeterli miktarda malzeme stoğu satın alır ve depolar.

Malzeme yönetimi, bu nedenle herhangi bir imalat işinin ayrılmaz bir işlevidir. Çeşitli malzeme türlerinin edinilmesi, depolarının kontrol edilmesi, akış ve tedarikinin doğru yer ve zamanda doğru miktardaki farklı yerlere yönlendirilmesi faaliyetlerini içeren bir dizi süreç olarak tanımlanabilir.

Neden bu kadar önemli?

İmalat şirketleri, malzemelerin etkili yönetimine ilişkin birçok zorlukla karşı karşıyadır. Bunların en büyüğü, müşteriyi anlaşılan zamanda ürünü tedarik etmek için sözleşmeyi imzalatma ihtimalidir. Bunu yapmamanın bir başarısızlığı, işten çıkarılan müşterinin tamamen yeni bir tedarikçiye geçebileceği veya gelecekte ağır indirimler isteyebileceğinden, iş üzerinde felakete neden olabilir.

Diğer bir önemli konu da, aşırı veya kullanılmamış malzeme stoğuna yatırılan paranın yanı sıra, aynı zamanda depo rantına yapılan paranın israf edilmesidir. Bunlar ölü paradan başka bir şey değildir ve yalnızca son ürün satıldığında, belirsiz olan bir şeyle kurtarılabilir. Böyle bir durumun yansımaları, ani bir talep / trend değişimi olduğunda hissedilebilir ve hisse senedi artık herhangi bir değer taşımaz.

Bu nedenle, envanter optimizasyonu ve kontrolü, maliyet azaltma ve hatta operasyon optimizasyonu konusunda size yardımcı olabilecek bir malzeme yönetim sistemine ihtiyacınız vardır.

ERP rolünü iyi oynuyor!

Bir ERP yazılımı malzeme yönetiminde çok önemli bir rol oynar. Başlangıç ​​olarak, üretim işlemlerinin sadece en küçük envanterin kullanıldığı bir şekilde planlanmasını ve planlanmasını sağlar. Depoyu üretim ve teslimat çizelgeleri ile entegre etmeyi mümkün kılar, bu da üreticilerin stokta ne kadar ürün olduğunu bilmeleri ve herhangi bir israf olmaksızın yalnızca gerektiği kadar malzeme kullanmaları anlamına gelir.

Ayrıca bir ERP’nin planlama modülü, üretim için yeterli bileşenin bulunduğundan emin olunmasına yardımcı olur ve bitmiş ürünler zamanında hazır ve müşteriye gönderilir. Gelecekte ne kadar mamul mal bulunacağını belirleyerek, bunların hepsi birbiriyle bağlantılıdır, üreticiler satış, satın alma faaliyetleri ve teslimat planlarını daha iyi planlayabilirler.

İleriye dönük olarak, ERP malzeme ihtiyaç planlama yazılımı, aynı zamanda işletme sermayesinin daha verimli kullanılmasını da kolaylaştırmakta ve böylece maliyet düşürmeyi mümkün kılmaktadır. Ekstra envanter bulundurmamak kaydıyla, şirketler envanter üzerinde ve ayrıca kira maliyetlerinde önemli tasarruflar yapabilirler. Operasyonların genişletilmesi veya ek pazarlama kampanyaları gibi görevler için, tasarruf ettikleri likit sermayeyi kullanabilirler.

Daha sonra bir ERP'nin malzeme yönetiminde oynayabileceği başka roller de vardır. Finansal muhasebe için kaydedilmesi gereken malzeme fiyatını belirlemeye yardımcı olabilecek maddi değerleme konusunda yardımcı olabilir. Büyük ölçekli ve birden fazla lokasyonda faaliyet gösteren tüm imalat işletmeleri için, ERP malzeme gereksinimleri planlama yazılımı, çok konumlu envanter takibi ve ayrıntılarıyla ihtiyaçlarını karşıladığı için bir nimettir. Ayrıca, depo yönetimi işlevselliği depoda envanter almayı sağlar ve sipariş yerine getirme süreci sırasında kolay toplanmayı kolaylaştıran kutularda depolanır.

ERP ayrıca, envanter yenileme sürecini daha çevik hale getirmenin yanı sıra, envanterin sisteme girmesini, taranmasını ve etiketlenmesini sağlar. Ayrıca, üreticilerin izleyebilmelerini ve izlemelerini sağlayan çok fazla izleme özelliği de var. Üreticiler, hammadde lotu / seri numarası ve malzemenin tedarik edildiği tedarikçi, üretici vb. İle ilgili detayları koruyabilir ve yönetebilir. Herhangi bir hammadde uygunsuzluk durumunda kolayca takip edilebilir.

ERP (kurumsal kaynak planlaması) ile ilgili bilmeniz gereken diğer şeyleri buraya tıklayarak detaylı yazımıza gidebilirsiniz.

0 yorum: